Veckans recept v. 22
På sommaren är det gott och svalkande att äta en kall frukost som fil/havreghurt/smoothie med müsli. Tyvärr är det alltför många frukostflingor och müsli som innehåller tillsatt socker vilket bidrar till höga toppar i blodsockret med djupa dalar som följd. Genom att göra egen müsli har du full koll på hur mycket sötning som finns i din müsli och du kan själv variera innehållet beroende på tycke och smak samt allergi.
Hemgjord Müsli:
3½ dl Havregryn/Boveteflingor (välj glutenfria havregryn för att få en glutenfri müsli)
3 msk Mandelmjöl
3 msk Kokosflingor/flakes
3 msk Pumpafrö
Mullbär/Gojibär/Nötter/Frön
Havssalt
Kanel/Kardemumma/Pepparkakskrydda/Ingefära
Topping:
2 msk Äppelmos lättsockrat (kan uteslutas)
1 msk Kokosolja
1-2 msk Jordnötssmör/Mandelsmör
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser. Blanda alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Värm varsamt på spisen så att det smälter samman och blir rinnigt. Ta av när det börjar bubbla. Blanda toppingen med övriga ingredienser och strö ut på en bakpapperskläddplåt. Grädda i 175 grader, varmluft 15-20 min. Med en vanlig ugn blir gräddningstiden lite längre. Rör om då och då. Låt svalna. Förvara i glasburk med lock.