Veckans recept v. 25

Veckans recept v. 25

Det är viktigt att variera vad vi äter för vår hälsa samt miljön. Vegetariska rätter erbjuder bra fetter, komplexa kolhydrater, fullvärdigt protein beroende på måltidens komposition samt mineraler och vitaminer. Korma är en indisk rätt som kan varieras med kyckling, lamm och vegetariska alternativ som kikärtor och linser.

Vegetarisk korma

2 dl Röda linser - okokta

1-2 Gula lökar

1 Vitlöksklyfta

400-500 ml Kokosmjölk/Kokosgrädde

0,5 dl Mandelmjöl

1 dl Kokosflingor

2 tsk Gurkmeja

1 tsk Kanel

1 tsk Kardemumma

Havssalt

Peppar

Timjan

en skvätt Citronsaft/Vitvinsvinäger

Cashewnötter

Kokosolja till stekning

Tillagning:

Koka linserna enligt förpackningen. Finhacka löken och stek i kokosolja i en gjutjärnsgryta tills den blir mjuk och får lite färg. Blanda samman gurkmeja, kanel och kardemumma. Tillsätt linser, kryddor och en pressad vitlöksklyfta. Rör om ordentligt. Häll på kokosmjölk/kokosgrädde samt rör i mandelmjöl och kokosflingor. Låt puttra en stund på svag värme. Tillsätt salt, peppar, timjan och citron/vitvinsvinäger efter tycke och smak. Låt grytan stå och puttra på svag värme och låt den tjockna till önskad konsistens. Någon minut innan servering cashewnötter, detta för att nötterna inte ska bli mjuka och sladdriga.

Servera med en stor grönsallad, råris, stekt halloumi, naanbröd mm.

Nyheter

2017-09-13

Från soffpotatis till skidåkare

Det plingar på entrédörren till Winternet, utanför står Kari Palo-Oja, en 55-årig man som utstrålar energi. Kari besöker Winternet för att göra ett tröskel- och maximalt syreupptagningstest på rullskidor. För första gången ska Winternet få äran att testa en sitski-åkare. En sitski är en sits som är monterad på ett par rullskidor på sommaren och på ett par längdskidor på vintern. Åkaren sitter ned och stakar sig fram med stavar. Kari är nervös och laddad inför sitt test, hans tränare Johan Ahlström kommer snart för att filma och coacha under testet. Testerna utförs med gott resultat och efter lite andhämtning slår vi oss ned en stund för att höra Karis historia om hur han gick från att vara en soffpotatis till att bli en seriös skidåkare.

2017-04-26

Mattias - Vägen till ett hälsosammare liv

Mattias, 29, har deltagit i WINBALANCE och hittat balansen mellan kost och träning. -Alla mina kläder är för stora då jag gått ner så mycket i vikt och jag känner mig piggare både fysiskt och mentalt. Jag mådde bra innan men nu mår jag bättre, säger Mattias.

2016-10-03

Fokus på kropp och knopp

Balans är A och O för att uppnå en god hälsa. För att uppnå balans behöver vi tillgodose kroppens och knoppens behov av fysisk och mental aktivitet, näringsrik kost samt fysisk och mental återhämtning. Genom att lyssna på detta klipp ägnar du 6 minuter åt att rikta fokus på din kropp med dina sinnen och tankar.

2016-08-02

Ugnsbakad leverpastej

Leverpastej är ett vanligt smörgåspålägg. Det är även ett livsmedel som brukar hamna på julbordet. Visst finns det näring i leverpastej på affären men på köpet kommer även socker och konserveringsmedel. Veckans recept bjuder på ugnsbakad leverpastej utan socker, mjölk, gluten eller konserveringsmedel.

2016-07-29

Grönsakssoppa

Grönsaker det är grejer det! Denna soppa kan ätas varm eller kall. Toppa med goda tillbehör och låt fantasin flöda. Passar perfekt före eller efter träning tillsammans med ett kokt ägg.

2016-07-22

Grönt är skönt!

Sommartider innebär att det grönskar ute och även att många grönsaker, bär och frukt är i säsong. Dessutom brukar värme och sol ute vara förknippat med att så få minuter som möjligt vill tillbringas vid spisen/ugnen för matlagning. Veckans recept är enkelt att tillaga, innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Rätten är i grunden vegetarisk vilket främjar såväl hälsa som miljö. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter max 500 g kött och charkuterier per vecka.

2016-05-11

Ditt val, dina möjligheter!

Sommaren är i sitt esse... Lediga och soliga dagar som tillbringas ute, vid en pool eller sjö. Måltiderna blir allt annat än regelbundna och frestelserna är många med svalkande glass och läsk, kaffe eller saft med dopp, på kvällen grillning med öl/vin och kaloristinna middagar och snacks. Kanske gör sig samvetet påmint ibland angående vikt och hälsa? Passa på att boka din plats i KICKSTARTA DIN VIKTNEDGÅNG! som startar i höst.