Veckans recept v. 28

Veckans recept v. 28

På sommaren hör det till att äta glass för stora och små. Utbudet varierar från år till år och alltid kommer det någon ny smak samt någon ny variant som ska vara nyttigare och innehålla mindre socker samt fett. Det klokaste vi kan göra är att tillverka vår egen variant av glass, då är vi säkra på varifrån råvarorna kommer samt att det inte finns några tillsatsämnen eller konserveringsmedel. Det bästa är att vi kan kombinera vår glass efter tycke och smak samt allergi och överkänslighet.

 

Nedan följer några förslag på vad du kan använda för att komponera din egen glass. Kanske har du en glassmaskin därhemma som står och samlar damm? Passa på att använda den. Samtliga recept går dock att använda utan glassmaskin. Det som behövs är en frys.

Avokadofrost

Bas: Avokado

Smaksättning:

Blåbär, banan och kakao - chokladsmak

Lingon, banan/kokosmjölk och kardemumma - lite syrlig glass beroende på mängden banan

Hallon, banan och lakritspulver

Topping:

Mandelsmör

Krossade nötter

Kakaonibs

Gör så här:

Lägg avokado, banan och frusna bär i en skål. Stavmixa till en slät smet, ju mer du mixar desto krämigare. Om konsistensen blir för fast tillsätt vatten eller kokosmjölk. Smaksätt med kakao, kardemumma, kanel, lakritspulver eller pepparkakskrydda. Ät direkt eller ställ i kylen/frysen en stund. Toppa med valfria tillbehör.

Kokoscream

Kokosmjölk/Kokosgrädde

Banan

Mandelsmör/Jordnötssmör/Cashewnötsmör

Bär

Topping:

Kokosflakes/Kokosflingor

Jordgubbar

Gör så här:

Antingen kan du använda kokosmjölk som har separerat sig vilket innebär att du har vatten och en hård vit massa i förpackningen. Vispa den hårda vita delen till kokosgrädde. Blanda sedan med mosad banan och nötsmör. Ställ i frysen en stund för att få en kall och fastare konsistens. Det går även att köpa kokosgrädde på burk eller tetra som du vispar. Om du vill använda kokosmjölk som inte separerat sig ska du först skiva bananen och lägga den i frysen någon timme, den ska inte vara helt genomfryst. Mixa sedan kokosmjölk och banan till en slät smet. Lägg i nötsmöret och eventuellt lite bär och mixa lite till. Toppa med kokosflingor och jordgubbar vid servering.

                     

Nyheter

2017-09-13

Från soffpotatis till skidåkare

Det plingar på entrédörren till Winternet, utanför står Kari Palo-Oja, en 55-årig man som utstrålar energi. Kari besöker Winternet för att göra ett tröskel- och maximalt syreupptagningstest på rullskidor. För första gången ska Winternet få äran att testa en sitski-åkare. En sitski är en sits som är monterad på ett par rullskidor på sommaren och på ett par längdskidor på vintern. Åkaren sitter ned och stakar sig fram med stavar. Kari är nervös och laddad inför sitt test, hans tränare Johan Ahlström kommer snart för att filma och coacha under testet. Testerna utförs med gott resultat och efter lite andhämtning slår vi oss ned en stund för att höra Karis historia om hur han gick från att vara en soffpotatis till att bli en seriös skidåkare.

2017-04-26

Mattias - Vägen till ett hälsosammare liv

Mattias, 29, har deltagit i WINBALANCE och hittat balansen mellan kost och träning. -Alla mina kläder är för stora då jag gått ner så mycket i vikt och jag känner mig piggare både fysiskt och mentalt. Jag mådde bra innan men nu mår jag bättre, säger Mattias.

2016-10-03

Fokus på kropp och knopp

Balans är A och O för att uppnå en god hälsa. För att uppnå balans behöver vi tillgodose kroppens och knoppens behov av fysisk och mental aktivitet, näringsrik kost samt fysisk och mental återhämtning. Genom att lyssna på detta klipp ägnar du 6 minuter åt att rikta fokus på din kropp med dina sinnen och tankar.

2016-08-02

Ugnsbakad leverpastej

Leverpastej är ett vanligt smörgåspålägg. Det är även ett livsmedel som brukar hamna på julbordet. Visst finns det näring i leverpastej på affären men på köpet kommer även socker och konserveringsmedel. Veckans recept bjuder på ugnsbakad leverpastej utan socker, mjölk, gluten eller konserveringsmedel.

2016-07-29

Grönsakssoppa

Grönsaker det är grejer det! Denna soppa kan ätas varm eller kall. Toppa med goda tillbehör och låt fantasin flöda. Passar perfekt före eller efter träning tillsammans med ett kokt ägg.

2016-07-22

Grönt är skönt!

Sommartider innebär att det grönskar ute och även att många grönsaker, bär och frukt är i säsong. Dessutom brukar värme och sol ute vara förknippat med att så få minuter som möjligt vill tillbringas vid spisen/ugnen för matlagning. Veckans recept är enkelt att tillaga, innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Rätten är i grunden vegetarisk vilket främjar såväl hälsa som miljö. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter max 500 g kött och charkuterier per vecka.

2016-05-11

Ditt val, dina möjligheter!

Sommaren är i sitt esse... Lediga och soliga dagar som tillbringas ute, vid en pool eller sjö. Måltiderna blir allt annat än regelbundna och frestelserna är många med svalkande glass och läsk, kaffe eller saft med dopp, på kvällen grillning med öl/vin och kaloristinna middagar och snacks. Kanske gör sig samvetet påmint ibland angående vikt och hälsa? Passa på att boka din plats i KICKSTARTA DIN VIKTNEDGÅNG! som startar i höst.