Veckans recept v. 28
På sommaren hör det till att äta glass för stora och små. Utbudet varierar från år till år och alltid kommer det någon ny smak samt någon ny variant som ska vara nyttigare och innehålla mindre socker samt fett. Det klokaste vi kan göra är att tillverka vår egen variant av glass, då är vi säkra på varifrån råvarorna kommer samt att det inte finns några tillsatsämnen eller konserveringsmedel. Det bästa är att vi kan kombinera vår glass efter tycke och smak samt allergi och överkänslighet.
Nedan följer några förslag på vad du kan använda för att komponera din egen glass. Kanske har du en glassmaskin därhemma som står och samlar damm? Passa på att använda den. Samtliga recept går dock att använda utan glassmaskin. Det som behövs är en frys.
Avokadofrost
Bas: Avokado
Smaksättning:
Blåbär, banan och kakao - chokladsmak
Lingon, banan/kokosmjölk och kardemumma - lite syrlig glass beroende på mängden banan
Hallon, banan och lakritspulver
Topping:
Mandelsmör
Krossade nötter
Kakaonibs
Gör så här:
Lägg avokado, banan och frusna bär i en skål. Stavmixa till en slät smet, ju mer du mixar desto krämigare. Om konsistensen blir för fast tillsätt vatten eller kokosmjölk. Smaksätt med kakao, kardemumma, kanel, lakritspulver eller pepparkakskrydda. Ät direkt eller ställ i kylen/frysen en stund. Toppa med valfria tillbehör.
Kokoscream
Kokosmjölk/Kokosgrädde
Banan
Mandelsmör/Jordnötssmör/Cashewnötsmör
Bär
Topping:
Kokosflakes/Kokosflingor
Jordgubbar
Gör så här:
Antingen kan du använda kokosmjölk som har separerat sig vilket innebär att du har vatten och en hård vit massa i förpackningen. Vispa den hårda vita delen till kokosgrädde. Blanda sedan med mosad banan och nötsmör. Ställ i frysen en stund för att få en kall och fastare konsistens. Det går även att köpa kokosgrädde på burk eller tetra som du vispar. Om du vill använda kokosmjölk som inte separerat sig ska du först skiva bananen och lägga den i frysen någon timme, den ska inte vara helt genomfryst. Mixa sedan kokosmjölk och banan till en slät smet. Lägg i nötsmöret och eventuellt lite bär och mixa lite till. Toppa med kokosflingor och jordgubbar vid servering.