Veckans recept v. 29
Sommartider innebär att det grönskar ute och även att många grönsaker, bär och frukt är i säsong. Dessutom brukar värme och sol ute vara förknippat med att så få minuter som möjligt vill tillbringas vid spisen/ugnen för matlagning. Veckans recept är enkelt att tillaga, innehåller mycket vitaminer, mineraler och fibrer. Rätten är i grunden vegetarisk vilket främjar såväl hälsa som miljö. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter max 500 g kött och charkuterier per vecka.
GRÖNSAKSWOK
1 Squash
250 g Broccoli
250 g Champinjoner
1 Purjolök
1 förpackning Kikärtor
1 förpackning Kidneybönor
1 Gul paprika
1 Röd paprika
150 g Get/fårost Feta ost eller Saganaki (lagrad hårdost)
Timjan
Smör, ghee (klarnat smör) eller kokosolja
Tillagning:
Skölj och hacka grönsakerna. Värm en gjutjärnspanna på låg värme så att hela pannan upphettas successivt. Öka värmen eftersom. Lägg i rikligt med smör/kokosolja och låt smälta. Lägg i purjolöken och låt den mjukna, tillsätt därefter svamp och broccoli. När broccolin fått en kraftig grönfärg tillsätts kikärtor och kidneybönor samt timjan. Innan servering tillsätts ost och paprika.